Deponeren met SBR

SBR Rapportages

Wellicht heeft u er al van gehoord, maar vanaf 1 januari 2017 geldt de verplichting om uw jaarstukken bij de Kamer van Koophandel via SBR (Standard Business Reporting) te deponeren. Bedrijfsklasse micro en klein zijn verplicht hun jaarrekening vanaf boekjaar 2016 digitaal te deponeren. Voor bedrijfsklasse middelgroot geldt de verplichtstelling voor SBR rapportages vanaf boekjaar 2017, voor bedrijfsklasse groot vanaf boekjaar 2019.  Het onderstaande schema laat zien in welk bedrijfscategorie u valt.

  Micro Klein Middelgroot
Activa < € 350 K < € 6 mln < € 20 mln
Omzet < € 700 K < € 12 mln < € 40 mln
Werknemers (gemiddeld) < 10 < 50 < 250

Een vennootschap is een micro-, kleine of middelgrote onderneming als zij gedurende twee opvolgende boekjaren aan twee van de hierna te noemen criteria voldoet.

pasfotowieger1

Dit blog is geschreven door Wieger Holwerda, Exact Consultant bij Arrix.

Wat is SBR

SBR is de nationale standaard voor digitale uitwisseling van bedrijfsmatige rapportages, zoals belastingaangifte en jaarrekening. Samen met organisaties, zoals accountants, boekhouders, softwareleveranciers en banken heeft de Nederlandse overheid SBR ontwikkeld. Met SBR worden de gegevens in de bedrijfsadministratie eenmalig op een standaard manier vastgelegd. SBR is ook inzetbaar voor rapportages aan de Belastingdienst, het Centraal Bureau voor de Statistiek en diverse banken.

Wat als ik niet deponeer?

Het niet tijdig publiceren van de jaarrekening kan ernstige gevolgen hebben. Ten eerste is het een economisch delict, dus een strafbaar feit. Dit kan leiden tot een flink geldboete (met een maximum van € 19.500). Ten tweede, voor de praktijk zo mogelijk nog belangrijker, wordt het niet of niet tijdig deponeren van jaarrekeningen in geval van faillissement aangemerkt als onbehoorlijk bestuur. Dit onbehoorlijk bestuur wordt gezien als een belangrijke oorzaak van het faillissement, met als gevolg dat een bestuurder persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld voor het faillissement en dus voor alle schulden van de BV. Daarnaast zorgt het niet tijdig deponeren van de jaarrekening ook nog eens voor een slechtere credit rating.

Zelf deponeren en nu?

Arrix heeft een samenwerking met Speedbooks Rapportage software. Met Speedbooks software heeft u de mogelijkheid om diverse Management rapportages snel en eenvoudig op te vragen. Met de automatische databasekoppeling maakt Speedbooks direct contact met de database van Exact. Daarnaast zit in de software ook een geïntegreerde SBR module voor het deponeren naar de Kamer van Koophandel. De KvK deponering vindt volledig plaats vanuit de software. U kunt eenvoudig uw eigen deponeringsstukken opstellen en aanleveren bij de KVK in SBR, zo bent u altijd verzekerd dat het aanlevert in het juiste formaat.

sbr-rapportages

Wij helpen u graag verder!

Heeft u vragen over SBR rapportages of het deponeren richting de Kamer van Koophandel. Of wilt u meer weten over de mogelijkheden van Speedbooks? Neem contact met ons op om meteen van gedachten te wisselen met één van onze adviseurs

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan contact met ons op!

Bedrijfsnaam (verplicht):

Naam (verplicht):

Uw email (verplicht):

 Ik schrijf mij in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de actuele ICT ontwikkelingen door middel van blogs, whitepapers en events.*

* Je ontvangt een aantal keer per maand de belangrijkste berichten in uw email. Door het aanmelden van de nieuwsbrief ga je akkoord met onze Privacyverklaring . Je kunt de nieuwsbrief ieder moment stopzetten. Wij respecteren jouw privacy volgens de AVG wet.

Typ onderstaande code over:
captcha

Ik schrijf mij in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de actuele ICT ontwikkelingen door middel van blogs, whitepapers en events.

Uw naam (verplicht):

Uw email (verplicht):

* Je ontvangt een aantal keer per maand de belangrijkste berichten in uw email. Door het aanmelden van de nieuwsbrief ga je akkoord met onze Privacyverklaring . Je kunt de nieuwsbrief ieder moment stopzetten. Wij respecteren jouw privacy volgens de AVG wet.

Typ onderstaande code over:
captcha